תביעת אבהות מהווה דרך לגיטימית על מנת להוכיח את הקשר של האב לילדו. הדבר יכול להיות חיוני ממגוון רחב של סיבות שונות, אך כאשר מדובר על חוקי הגירה, מדובר על אמצעי יעיל כדי לאפשר לאב להישאר יחד עם בנו. למשל, כאשר ישנו מצב שבו האם הינה אזרחית ישראל אך לאב אין אזרחות ישראלית, האם והילד רשאים להישאר בארץ באופן אוטומטי, בעוד האב חייב להוכיח את הזיקה שלו לילד, כדי לקבל אשרת שהייה ממושכת או אזרחות ישראלית. הדבר נועד כדי למנוע פריצות בחוקי ההגירה, אשר נועדו במטרה לשמור על צביונה היהודי של מדינת ישראל. לכן, תינוק שנולד בארץ מקבל באופן אוטומטי אזרחות ישראלית, בתנאי שלפחות אחד מהוריו בעל אזרחות ישראלית. על מנת שההורה השני יוכל להישאר בארץ, יש צורך להוכיח את זיקתו לילד.
> קראו על הוצאת אזרחות ישראלית בלינק
מהי המשמעות של תביעת אבהות?
חשוב להבין כי מבחינה ביולוגית, ניתן להוכיח בקלות מיהי האם של הילד, בעוד הזהות של האב עלולה להיות מוטלת בספק. לכן על מנת להוכיח כי אכן מדובר על האב של הילד, יש צורך לבצע בדיקת אבהות שתאשר זאת. כמובן שאם מדובר על זוג ישראלים, אין שום צורך לבצע את הבדיקה, ומשרד הפנים מסתפק בהצהרת ההורים בלבד. אך כאשר מדובר על אם ישראלית ואב בעל אזרחות זרה, האב מחויב להוכיח את אבהותו באמצעות בדיקה גנטית ותביעת אבהות, על מנת להסדיר את מעמדו החוקי בארץ. המטרה היא כמובן למנוע מהאב להצהיר הצהרות שקריות, במטרה לקבל אזרחות ישראלית. יש לציין כי האב רשאי להגיש תביעת אבהות, גם אם הוא כבר אינו בקשר עם האם של התינוק. עם זאת, חשוב לזכור כי במידה והאב יזכה בתביעה, הוא יהיה מחויב לתינוק בכל דבר ועניין.
לסיכום, תביעת אבהות יכולה להתבצע על פי צו בית משפט, על ידי ביצוע של בדיקה גנטית לאחר הלידה של התינוק. מדובר על הליך משפטי מורכב הכולל לא מעט בירוקרטיה, לכן מומלץ להתחיל אותו כבר בשליש השני של ההיריון, תוך כדי היעזרות בעו"ד מקצועי ומיומן שמתמחה בתחום.