עומר דקל

חקירת יכולת בתיק הוצאה לפועל

זכיתם במשפט /או פתחתם תיק הוצל"פ כנגד חייב עדיין הדבר לא אומר כי תקבלו את הכסף. ישנם מקרים שבהם אנשים עדיין לא משלמים את חובם מסיבות מגוונות. במקרה כזה יכול הזוכה לבקש את גביית החוב באמצעות לשכות הוצאה לפועל, והם אלה אשר גובים עבורו את החוב בדרכים שונות, כאשר החוב יכול להיות החל מסכומים קטנים ועד לסכומים משמעותיים. בכל מקרה כאשר חייב לא משלם את חובו, למרות שנפתח לו תיק הוצאה לפועל ונקבעו גובה ומספר תשלומי החזר החוב, יכול הזוכה לדרוש חקירת יכולת כדי להוכיח שביכולתו של החייב לשלם את חובו בצורה טובה יותר מבחינת הזוכה (גובה תשלומים גבוה יותר ו/או מספר תשלומים קטן יותר).

מה כלול בחקירת יכולת בהיבט הזוכה

כאשר חייבים לאדם כסף אולם החייב מסרב לשלמו, ניתן לפנות להוצאה לפועל כדי לגבות דרכם את הסכום. למשל צ'ק שלא נפרע או מסמך כספי המלמד על חוב קצוב, כגון: חוזה שכירות שמצויין בדיוק מה גובה החוב. במקרה שלא שילמו חובות אלה יכול האדם לפנות ללשכות הוצאה לפועל אשר יסייעו לו לגבות את החוב בשיטות שונות.

יש לפתוח תיק בלשכת הוצאה לפועל, ולאחר מכן נשלחת לחייב אזהרה על החוב ועל הצורך לשלמו. במידה והחייב לא שילם את חובו, גם אחרי שקיבל את האזהרה, יש לזוכה כלים אחדים כדי להגביר את הלחץ על החייב כדי שישלם את חובו, כגון צו עיכוב יציאה מהארץ, עיקולים על רכוש, הגבלות ועוד.

אם החייב מבקש לפרוס את החוב לתשלומים קטנים, זכאי הזוכה לזמנו לחקירת יכולת כדי לבדוק את האפשרות הכלכלית של החייב שאולי יוכל לאלצו לשלם בתשלומים גבוהים יותר. חקירת יכולת עומדת על יכולתו הכלכלית של החייב ובוחנת את אפשרותו לשלם את חובו בגובה תשלום מסויים. החקירה יכולה גם להגדיר את מהלך התשלומים בהתאם לתוצאות חקירת היכולת הכלכלית של החייב. שלא כמו החלטה על פשיטת רגל, צווי תשלומים רק פורשים את החוב ולא פוטרים את החייב מתשלומים הכוללים הצמדות וריביות.

שלבי חקירת יכולת

ישנם כמה היבטים הקשורים בחקירת יכולת:

  • התייצבות לחקירת יכולת – על החייב להתייצב בתוך 21 יום מהמועד שבו קיבל את האזהרה, אלא אם כן כבר הגיש בקשה לפירעון חובו.
  • פטור מהתייצבות לחקירת יכולת – אם החייב הוכרז כמוגבל באמצעים, או שהוא הגיש בקשה לצו תשלומים בתוך 21 יום ממועד קבלת האזהרה, הוא לא חייב להתייצב לחקירת יכולת.
  • משמעות אי התייצבות לחקירת יכולת – אם אדם נקרא להתייצב לחקירת יכולת אך לא התייצב או אם התייצב ולא הביא את המסמכים הנדרשים, אפשר להגדירו כבעל יכולת המשתמט מתשלום החוב. במקרה זה יכול הזוכה לבקש צו הבאה כנגדו, הכולל אף הגעה של שוטרים לביתו של החייב כדי לעצרו ולהביאו לחקירת יכולת.

לפני החקירה על החייב לענות על היכולת הכלכלית שלו, כמו גם לחתום על טופס ויתור סודיות בכל מה שקשור לענייניו הכספיים. לאחר מכן תתבצע חקירתו ע"י מי מטעם ראש ההוצאה לפועל, כאשר בסוף הדיון נשמעים גם הזוכה וגם עורך הדין המלווה אותו. אם יש להם מידע שהשיגו על הנכסים של החייב ואלה לא ידועים לראש ההוצאה לפועל, יכול עורך הדין מטעם הזוכה לחקור את החייב על כך. ראש לשכת ההוצאה לפועל רשאי אף לזמן עדים הקשורים ליכולות הפיננסיות של החייב. בסיום הדיון יקבע ראש הלשכה לפועל את יכולתו הכלכלית של החייב ויקבע את גובה התשלומים להחזר החוב, כמו גם את הסדרי התשלומים כדי לפרוע את החוב סופית.

 

מומלץ לבצע תהליך של חקירת יכולת בליווי עורך דין מקצועי ומיומן. אם הגשת בקשה ללשכת הוצאה לפועל ונמצא כי חייבים לך כספים בדין, ועדיין החייב מתחמק מחובו, אנו מייעצים לך לקבל ייעוץ מקצועי אצל עו"ד הוצאה לפועל. במשרדו של עו"ד שרון חיבה יבדקו את פרטי המקרה ויראו אם אכן יש אפשרות לבקש חקירת יכולת או השגת מידע נוסף, כדי לגבות את חובך. במידת הצורך תוגש הבקשה ומשרד עו"ד חיבה יוכל אף ללוות אותך ולייצג אותך במהלך הדיונים בלשכת ההוצאה לפועל שבה מתקיימת החקירה.

כדי לבצע חקירת יכולת אפקטיבית, יש לבדוק את פרטי המקרה, להשיג כל פרט על יכולתו הכלכלית של החייב ולדעת כיצד להציגם בצורה מקצועית בדיון. במקרה הצורך מומלץ אף להביא עדים היכולים להעיד על יכולתו הפיננסית של החייב לשלם לך.

אנא צרו קשר טלפונית או באמצעות טופס יצירת הקשר באתר, כדי לתאם פגישת ייעוץ על ולעמוד על האפשרויות שלכם לבצע חקירת יכולת לחייב בלשכה להוצאה לפועל. אנו מציעים ליווי אישי ומקצועי, כדי שתקבלו מהחייב את הסכום המגיע לכם.


המאמר נכתב על ידי עו"ד שרון חיבה, עורך דין הוצאה לפועל בתל אביב