מיסוי בינלאומי

מיסוי בינלאומי פרסונלי מול מיסוי בינלאומי טריטוריאלי

העידן המודרני מאפשר לנו לעשות עסקים בקלות רבה יותר במרחב הגלובלי, מיסוי בינלאומי היא סוגיה, הנוגעת לאנשים פרטיים, הרוכשים סחורות ומוצרים בחו"ל, וכן לפירמות וחברות, המקיימות פעילות גלובלית מעבר לים. אנשים רבים, אשר מקיימים פעילות עסקית בין כמה מדינות, במסגרת הפירמה שלמה, נדרשים להתמודד עם סוגיות מס שונות מאוד במהותן. מהו ההבדל בים מיסוי בינלאומי פרסונלי מול מיסוי בינלאומי טריטוריאלי? האם קיימת דרך להימנע ממס כפול?

מיסוי בינלאומי פרסונלי

המיסוי הפרסונלי נהוג במדינת ישראל החל מחודש ינואר 2003, כלומר, ורלוונטי לכל אדם,  שהוא תושב ישראל.

מיהו תושב ישראל?

כל אדם, שמרכז החיים שלו ממוקם בישראל, לרבות, מקום עבודתו (מטה החברה שלו) משפחתו, לימודיו, חבריו ועוד.
תושב ישראל, אשר נהנה מפעילות עסקית רווחית עם מדינות העולם, חייב בדיווח מס על הכנסות, ללא קשר למקום ממנו הן נוצרו (בין אם בישראל ובין אם בחוץ לארץ) עליו יהיה לשלם מסים בגין כל הכנסה, שהפיק, או להמציא אישור רלוונטי, המעיד על הסדרת המיסים מול המדינה בה נוצר הרווח.

 מיסוי טריטוריאלי

בניגוד למיסוי פרסונלי, מיסוי בינלאומי טריטוריאלי היא שיטת מיסוי הנהוגה בדרך כלל, במדינות כמו ארצות הברית, וגם בישראל, וחלה על כל פעולה עסקית, שהניבה רווח, במסגרת הגבולות הטריטוריאליים של המדינה. המס רלוונטי לפעילות העסקית ללא קשר לתושבות בעל העסק. (כלומר, הוא בהחלט יכול לחול גם על תושב זה, אשר קיים פעילות עסקית בגבולות האזור בו חל המס)

האם קיימת דרך להימנע ממס כפול?

במידה והאדם מחויב לשלם מס לשתי מדינות הוא מוגן על ידי אמנת מס, שמאפשרת לו לשלם מס רק למדינה אחת בגין הכנסותיו. אבל לא רק, קיימים מקומות, אשר משמשים כמקלטי מס, שבהם נהוגה רמת מיסים נמוכה מאוד ואפסית, כמו האיים הקריבים, גרנזי, ברבדוס, ג'רזי, איי הבתולה, איי מאן, פנמה למשל, מדינות אלו נועדו לעודד פעילות עסקית גלובלית ולהביא להשקעות בעיקר בנדל"ן, מלונאות ועוד, אבל לא רק, גם "אפל" העבירה כספים רבים לאיי הבתולה, וצמצמה במספר אחוזים את תשלומי המס שלה.
המדינות החלשות, שסובלות מתשתיות נחותות, ומערכת פיננסית חלשה, מעניקות הטבות מס בתמורה להטבות המס, התושבים המקומיים מקבלים היצע רחב יותר של מקומות עבודה, זכאים להשכלה טובה יותר, והמצב הכלכלי הכללי של המדינה משתפר.
בכל מקרה, בו אדם נמצא במקלט מס, הוא נדרש לבדיקה לגבי אמנות המס, הנהוגות בין המדינות, חובת הדיווח ועוד.

לסיכום, סוגיית מיסוי בינלאומי מורכבת, בפני עצמה, ודורשת ייעוץ של איש מקצוע, לרבות עורך דין, הבקיא ברזי התחום, ויוכל לייעץ לכם נכון לגבי הקמת חברה בחו"ל, עלויות נלוות, הסדרי מס בין המדינות וחובות.