כאשר אנחנו מבקרים אצל הרופא, אנחנו מצפים לאבחון מדויק ולטיפול מקצועי בבעיה שקיימת אצלנו. עם כל ההכשרה הרפואית הנרחבת והרמה המקצועית הגבוהה של הרפואה בישראל כיום, טעויות הן עדיין בגדר אפשרות. במקרה הזה הן עלולות לגרום לנזקים בריאותיים עצומים וגם להוצאות כלכליות גבוהות מאד בניסיון להחזרת המצב לקדמותו, אם הדבר בכלל אפשרי. אבל מה קורה אם הנזק הוא כתוצאה מרשלנות של הגורם הרפואי?
טיפול רפואי שאינו מקצועי או שאינו מבוצע על פי הספר עשוי להיות עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, אם כי מדובר בתחום מורכב שבו רצוי לצאת למערכה באמצעות עורך דין לרשלנות רפואית הבקיא בשדה המשחק.
קווים לדמותה של הרשלנות הרפואית
ההגדרה הבסיסית של רשלנות רפואית היא סטייה מרמת הזהירות הסבירה במסגרת הליך אבחון או טיפול רפואי. הרשלנות עלולה להיות בכל תחום רפואי באשר הוא, וגם להיות נוכחת בשלבים השונים של התהליך. זה מתחיל עם האבחון, כאשר רשלנות רפואית עלולה להיגרם כאשר האבחון שמבצע הרופא אינו מדויק או לחלופין מאוחר, כאשר הוא אינו מפנה את המטופל לבדיקות רלוונטיות ועוד.
בטיפולים הרפואיים עצמם הרבה מאד עלול להשתבש, החל ממתן תרופות במינון שגוי או כאלו שאינן מתאימות לאדם הספציפי, דרך כשלים טכניים בהליכים דוגמת ניתוחים ועד לשימוש בציוד שאינו תקין. חשוב לשים לב שגם החלק ה"בירוקרטי" של ההליך הרפואי עלול להיות עילה לתביעות רשלנות רפואית, למשל רופא שאינו מציג בפני המטופל בצורה ברורה את הסיכונים הכרוכים בטיפול או את האלטרנטיבות הקיימות לו.
רשלנות רפואית, לכאורה או שלא, צריכה לקיים שלושה תנאים על מנת שיהיה לה סיכוי סביר להתקבל בבתי המשפט. הנקודה הראשונה שצריך להוכיח היא שאכן הייתה כאן התנהלות רשלנית של הגורם הרפואי, כפי שהסברנו מעלה (כמובן, יש עוד הרבה תרחישים אחרים). התנאי השני הוא להוכיח את הנזק שנגרם בריאותית או כלכלית באמצעות חוות דעת רפואיות, קבלות על טיפולים שבוצעו או תרופות שנרכשו וכן הלאה. השלב השלישי והדי מורכב הוא להוכיח שקיים קשר ישיר בין ההתנהלות הרשלנית של הרופא לבין אותו נזק, ללא משתנים מתערבים. כדי ללמוד על הקשר הזה צריך, מן הסתם, להכיר היטב את התחום הרפואי הרלוונטי.
מדוע מומלץ להיעזר בעורך דין?
גם אם התנאים של רשלנות רפואית נראים ברורים יחסית, בפועל הסיכויים לקבלת תביעה אינם חד משמעיים. תביעות בגין רשלנות רפואית עשויות לערב סכומים גבוהים של מאות אלפי שקלים ולעיתים גם מיליוני שקלים, כך שהגורמים הרפואיים ירצו לקבל הגנה מלאה. הרופאים, אנשי המקצוע האחרים והמוסדות הרפואיים מיוצגים בדרך כלל על ידי סוללות מרשימות של עורכי דין. הם ינסו להערים שורה ארוכה של קשיים – בצדק גמור מבחינתם ומבחינת המיוצג שלהם – תוך הקטנת הרשלנות הרפואית שנגרמה, צמצום הנזק או טענות שישנם גורמים אחרים שמשפיעים על הנזק שנגרם. כדי להוסיף למורכבות, נציין שלא הכל שחור ולבן בתחום הזה, כאשר צריך להתבונן בנסיבות הספציפיות של המקרה עד לרזולוציות הקטנות ביותר שלו, להיעזר בחוות דעת של אנשי מקצוע בתחום הרפואי (לעורכי דין רבים יש "אנשי קשר" בכל תחום רפואי) ועוד.
הגשת תביעה באמצעות עורך דין הבקיא בתחום הרשלנות הרפואית מגדילה את סיכויי ההצלחה בצורה משמעותית. עורך הדין ידע באילו נקודות במקרה צריך להתמקד, יכיר את החוקים הרלוונטיים במסגרת התחום הרחב יותר של דיני נזיקין וגם את תקדימי העבר שעשויים להיות משמעותיים מאד בתחום. התוצאה היא הגדלה אפשרית של הסיכויים לצאת כשידכם על העליונה בתום התביעה, תוך קבלת פיצוי הולם שיהפוך את המשך ההתמודדות למעט יותר פשוט – לפחות מבחינה כלכלית.