גישור

העומס בבתי המשפט וגישור חובה

בשנים האחרונות, נכנס לבתי המשפט האזרחיים מנגנון של גישור חובה, שזה אומר שלפני שרצים לבתי המשפט הצדדים מקיימים פגישת מהו"ת עם המגשר שמטרתה לבדוק ביחד עם המגשר האם התיק מתאים לגישור ובכך הם לא יצטרכו לנהל דיונים משפטיים ארוכים שעלולים להמשך שנים.

ראשי התיבות שמסתתרים מאחורי פגישת המהו"ת הם  – מידע היכרות ותיאום.  זאת אומרת בודקים האם במהלך הפגישה ישנה נכונות של כל הצדדים לסיים את התיק באמצעות הליכי הגישור, במידה ויש מגמה חיובית, אז מתחילים בהליך.

חשוב להבין, גישור חובה הגיע לבתי המשפט בישראל, לאחר שהוא נוסה בהצלחה במספר מדינות בעולם, כאשר מטרתו העיקרית היא להוריד מהעומס של בתי המשפט.

על מנת להבין עד כמה העומס בבתי משפט הוא בלתי נסבל בפברואר 2016 פורסם דו"ח על מספר התיקים הפתוחים בבתי המשפט המחוזיים בישראל, הנתונים פורסמו לציבור בעקבות עתירה של עיתון דה מארקר, במסגרת הנתונים שפורסמו אפשר להיווכח שהעומס על המערכת המשפטית הוא בלתי נתפס כאשר ישנם תיקים שנמשכים מעל 10 שנים עם עשרות דיונים.

תחשבו לרגע על עינוי הדין של הצדדים למשפט, שהרי עד שאין פסק דין הצדדים נמצאים במתח מתמיד כאשר לעיתים מדובר בפסקי דין שמשפיעים באופן דרמטי על חיי אנשים.

שימו לב לנתונים הבאים :

בשנת 2015 היו 23,678 תיקים פתוחים – כן אתם שומעים נכון זה המספר.

בשנת 2014 היו 18,245 תיקים פתוחים.

בשנת 2013 היו 6,671 תיקים פתוחים .

בשנת 2012 היו 2274 תיקים פתוחים.

כפי שאתם רואים ככל שאנחנו עולים עם השנים מספר התיקים הפתוחים בבתי המשפט המחוזיים הולך ועולה.

אומנם גישור חובה לא נכנס לבתי המשפט המחוזיים, אולם הנתונים הללו ממחישים עד כמה המצב חמור כשהמערכת המשפטית רק משוועת לפתרון שיקל על העומס וגישור יכולה להיות אופציה מצוינת שתפחית מהעומס וכך כל הצדדים ירוויחו, המערכת המשפטית וגם כמובן הצדדים עצמם שיוכלו לסיים את הסכסוך שלהם עם הצד השני בפרק זמן קצר תוך הגעה לפתרון מתוך הסכמה ושיתוף.

במסגרת גישור חובה ישנם מגשרים שנבחרו לשם כך והם מקבלים את התיקים לגישור ועורכים אתכם את פגישת המהו"ת ובמידת הצורך ממשיכים אתכם להליך הגישור עצמו.

חשוב לדעת שבמידה ואחד הצדדים לא מסכים להליכי הגישור או שהמגשר חושב שהתיק איננו מתאים לגישור או שהגישור לא צלח והתפוצץ באמצע, התיק יחזור לבית המשפט ותתחילו לנהל דיונים, זאת אומרת הצדדים עצמם לא מפסידים מזה שכן בכל מקרה דלתו של בית המשפט פתוחה בפניהם במידה ומסיבה כלשהי הגישור לא צלח.

במידה ואתם מתחילים בגישור חובה אנחנו מציעים לבוא לפגישת המהו"ת מתוך מקום של פתיחות ולנסות לבדוק האם יש אופציה אמיתית לפתור את הסכסוך באמצעות גישור – אתם תרוויחו מזה וגם המערכת המשפטית.

מידע נוסף תמצאו באתר פיוס: http://www.pius.co.il/