רשלנות רפואית

10 שאלות נפוצות על רשלנות רפואית

כאשר אנחנו עוברים הליך רפואי, מההליך הפשוט ביותר כגון טיפול שיניים קל ועד הניתוח המסובך והמסוכן ביותר, אנחנו מצפים שהכל יסתיים בשלום ואנחנו נמצא מרפא לחולי בו טיפלנו. הליכים רפואיים דורשים עבודה של אנשי צוות רבים: רופאים, אחיות, טכנאים, מזכירות רפואיות ואפילו מטפלי וסניטרים. כל אחד מאותם אנשים הוא כמובן רק בן אדם ויכול לטעות במהלך הטיפול, ההכנות אליו או במהלך השיקום. כאשר דבר כזה קורה, אנחנו יכולים למצוא את עצמנו בבעיה. אנחנו עלולים לגלות שההליך הרפואי לא הוביל לפתרון המיוחל לבעיה וגם שאנחנו נמצאים במרכזה של תסבוכת משפטית. ישנן הרבה שאלות שעולות בנושא הזה ועל כמה מהן נענה במאמר הבא. זהו מאמר שיהיה בנוי כולו סביב אותן שאלות שמתקבלות באופן תדיר ולכן החלטנו לענות עליהן כאן במרוכז.

התרשלות בהליך רפואי

למצב שתיארנו מקודם, של טעות של אחד מאנשי הצוות, יכולות להיות מספר סיבות. אחת הסיבות היא מה שקרוי בשפה המשפטית – רפואית: רשלנות רפואית. כאשר רשלנות כזאת מתרחשת חשוב:

  • להבין בכלל שהיא התרחשה.
  • לפנות לעורך דין שמתמחה בתביעה של רשלנות רפואית.
  • לאסוף כמה שיותר מסמכים ועדויות .
  • לעשות כל זאת מבלי לפגוע בבריאותנו ואף להמשיך לטפל בעצמנו.

10 שאלות נפוצות ותשובות

מצב של רשלנות רפואית מעלה לא מעט שאלות בקרב מטופלים או אנשים שחושבים שחוו רשלנות. להלן עשר שאלות מאד נפוצות בנושא:

1. עברתי ניתוח בירך ואני חושד שבוצעה במהלכו רשלנות רפואית. אני שוקל לתבוע ורוצה לדעת, מי צריך להוכיח רשלנות, אני או המוסד הנתבע?

תשובה: העיקרון במשפט של תביעה אזרחית הוא שמי שתובע צריך להוכיח את מה שתבע ולהמציא ראיות לכך. לעיתים אולם, במהלך משפט על רשלנות רפואית, מבקשים השופטים מהצוות הרפואי להוכיח שלא הייתה רשלנות.

2. עברתי הליך רפואי במהלכו אני חושד שהייתה רשלנות רפואית. אינני מוצא עדויות על כך ברשומות הרפואיות, מה עלי לעשות?

תשובה: נטל ההוכחה הוא בעיקרון עליך. יש לכך יוצאי דופן. המקרה שאתה מתאר מצריך בחינה של הראיות על ידי עורך דין שמתמחה ברשלנות רפואית. הוא ידע להגיד אם יש סיכוי להיפוך נטל ההוכחה במקרה שלך.

3. על מי מושתות עלויות חוות הדעת של מומחה?

תשובה: ברוב המוחלט של המקרים, תצטרך אכן לצרף חוות דעת של מומחה לתביעה או שזו תיפסל על הסף. העלויות ישולמו על ידך אולם במידה ותזכה בתיק, הן כמובן יושתו על הצד המפסיד שהוא במקרה הזה בית החולים.

4. האם נכון הדבר שניתן לתבוע את בית החולים על שאפשר לידה של תינוק עם נכות קשה?

תשובה: אתה מתייחס למושג שנקרא 'הולדה בעוולה'. אכן ניתן במצבים מסוימים לתבוע את המוסד הרפואי על שאפשר לידה של עובר שהיה ידוע או ניתן היה לדעת שמצבו הרפואי יהיה קשה בלידתו ויישאר כך למשך כל חייו.

5. לא עקבתי אחרי הוראות ההחלמה מהניתוח אותו עברתי ולמרות זאת אני חושב שנעשתה רשלנות רפואית ורוצה לתבוע. האם זה אפשרי?

תשובה: מהמידע שסיפקת עולה שיש לך אחריות תורמת במידה זו או אחרת על מצבך הרפואי הלקוי. מומלץ לגשת לעורך דין שמתמחה ברשלנות רפואית בשביל להבהיר את המשך ההתנהלות המשפטית הרצויה.

6. נגרם לי נזק כתוצאה מרשלנות בניתוח פלסטי. אם אעבור ניתוח נוסף להקטנת הנזק, האם תישלל ממני הזכות לתבוע על הניתוח הכושל?

תשובה: חלה עליך החובה לנסות ולצמצם את הנזק, כך שניתוח כזה דווקא יציג אותך באור חיובי בהמשך. יש לציין כי לאחר השיפור במצב, אכן הפיצויים שיזקפו לזכותך יהיו פחותים. תוכל כמובן לתבוע את עלויות הניתוח המתקן.

7. כמה עולה לתבוע על רשלנות רפואית?

תשובה: אין באמת כל דרך לאמוד דבר כזה. כל מקרה לגופו.

8. רופאים מומחים מסרבים לתת לי חוות דעת עמה אוכל לתבוע על רשלנות רפואית, מה עושים?

תשובה: אם הסיבה לסירוב איננה דעתם האובייקטיבית שלא נגרמה רשלנות, הרי שיש מה לעשות. גש לעורך דין מומחה שייעץ לך על כך לאור פרטי המקרה.

9. בוצע בי הליך רפואי ללא שנתתי את הסכמתי, האם זו רשלנות רפואית?

תשובה: 'הסכמה מדעת' היא מתן אישור על ידי המטופל לביצוע הליך ניתוחי. ההסכמה חייבת להינתן בכל ניתוח שהוא למעט מקרים חריגים ביותר כאשר מדובר בניתוחים דחופים ומצילי חיים.

10. בית החולים מסרב לתת לי את הרשומות הרפואיות, מה עושים?

תשובה: בית החולים חייב על פי חוק זכויות החולה לתת לך לעיין בכל הרשומות הרפואיות. החוק ברור בנושא. היינו ממליצים להסב את תשומת ליבם של הנוגעים בדבר באופן מנומס אך תקיף אל לשון החוק.

 

לסיכום, במקרה חשד לרשלנות רפואית חשוב לפעול מהר בשני ערוצים: לאסוף מסמכים ועדויות וללכת ליעוץ אצל עורך דין מומחה.