צורות המשפחה החדשות שהתפתחו בעשורים האחרונים הובילו לצורך בעריכת הסכמי הורות. בעבר, כאשר המבנה המשפחתי המסורתי היה המבנה המקובל היחיד, לא היה צורך בהסכם הורות כיוון שכל ענייני המשפחה מעוגנים ומוסדרים בחוקים שונים. אך כאשר התחילו לקום משפחות בצורות שונות והתופעה כבר אינה נמצאת בשוליים, נולד הצורך במסמך מחייב שיכלול בתוכו הכוונה ובכל מה שקשור להקמת המשפחה ואופן ניהולה בעתיד.
משפחה חדשה יכולה להיות כל צורת הורות ששונה מההורות המסורתית- משפחות חד מיניות, משפחות חד הוריות, משפחות שנוצרו על ידי תהליך של הורות משותפת ועוד.
כאשר שני אנשים מחליטים להביא ביחד ילד לעולם מחוץ למסגרת נישואים חוקית, חשוב מאוד שינסחו יחדיו, בהנחיית עורך דין לענייני משפחה, הסכם הורות שיבהיר ויכוון את דרכם בהמשך.
מה כולל הסכם הורות בסיסי
כל מה שההורים מוצאים לנכון לכלול בהסכם הורות משותפת הוא חשוב, אך ישנם דגשים חשובים שחייבים להיות חלק מכל הסכם-
– תכנון הכניסה להריון ותקופת ההריון עצמה– ברוב המקרים כאשר מדברים על משפחה חדשה הכוונה היא לאנשים שמתכננים מראש להקים אותה ולכן צריכים להסכים גם לגבי אופן ההתנהלות בתקופת ההריון- השתתפות בעלויות של בדיקות מיוחדות, נוכחות בזמן בדיקות ובזמן הלידה, בחירת הרופא המלווה ועוד.
– חלוקת האחריות בגידול הילד– האם תהיה משמורת משותפת או חלקית, מה מידת מעורבותו של כל אחד מהצדדים, היכן הילד יגור, מי יהיה האחראי הראשי לכלכלתו ועוד.
– הגדרת תשלום מזונות– על פי חוק האב מחוייב לשלם מזונות לילד, אם אם אינו נשוי לאמו. לפי ההחלטה לגבי צורת המשמורת צריכה להיקבע גם ההחלטה לגבי אופן והיקף תשלום המזונות.
– הגדרת תשלומים נלווים– יש לקבוע את השתתפות כל אחד מההורים במימון הוצאות נלוות כגון הוצאות חינוך, חוגים, קייטנות, בריאות, דמי כיס ועוד.
– קביעת שמו של הילד– ברור כי על שמו של הילד צריכה להיות הסכמה, אך לא כולם יודעים ששם משפחתו של ילד שנולד לאם לא נשואה הוא באופן אוטומטי שמה של אמו. היה ושני הצדדים מעוניינים לשנות את זה, עליהם להגיע להסכמה ולפרטה בהסכם ההורות.
כאשר עורכים הסכם הורות משותפת, מומלץ מאוד לעשות זאת בעזרת עורך דין לענייני משפחה שמתמחה בתחום וכן להפקיד את ההסכם החתום בבית דין לענייני משפחה.